статтi

10 японських софор з'явилися в міському сквері

У суботу, 12 листопада 2016 року, вимушені переселенці висадили 10 японських софор в Серединськьому сквері. Символічна «Алея миру» стала своєрідним подарунком Одесі, яка стала другою домівкою для тих, хто опинився у важкій життєвій ситуації і позбувся даху над головою.

Всього в акції взяли участь 18 активістів - учасників миротворчого проекту «Я живу в Одесі» благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ». Щоб придбати саджанці, активісти розписували еко-сумки і продавали їх на осінньому ярмарку «Гешефт» в Зеленому театрі 24-25 вересня. Тоді вдалося зібрати 3 000 гривень.

Всі дерева передали на баланс місцевого комунального підприємства. У сквері вже ростуть японські софори і учасники проекту розраховують на те, що молоді дерева також приживуться. «Вважається, що людина повинна побудувати будинок, виростити дитину і посадити дерево. Ці люди, втратили свої будинки на Сході України, але Одеса їх прихистила. Тепер вони тут ростять дітей, знаходять нові будинки, висаджують дерева. Крім того, цією акцією ми хочемо показати не тільки подяку вимушених переселенців, а й те, що вони можуть бути корисними місту. Вони приїхали до Одеси і вони хочуть стати його частиною, допомагати покращувати місто, робити Одесу зеленою та красивою ", - говорить керівник проекту "Я живу в Одесі" Кіра Менакер.

Учасники проекту мають намір продовжувати подібні акції. «Це перше дерево, яке я посадив в Одесі. Із задоволенням, продовжу це робити, візьму участь в суботниках », - каже учасник акції Євген Шляхтин.

Миротворчий проект "Я живу в Одесі" почався в Одесі з серпня 2016 року. В його рамках в місті регулярно проходять інтеграційні заходи, які допомагають знайти спільну мову вимушеним переселенцям і місцевим жителям - спільні екскурсії, квести, ком'юніті-клуби, круглі столи.