статтi
Роздуми про стреси
Стресові ситуації – це частина життя, тут нічого не вдієш. За хороших обставин стреси сприяють нашому розвитку. Є різний ступінь важкості стресової ситуації. Наприклад на ногу наступили, хтось вилаявся на нас, щось загубили. У дитинстві, в ідеалі, є мама, або інший значущий дорослий, і ми ще вміємо скаржитися і плакати, навіть якщо цей дорослий не дуже готовий нас слухати. Але ми дорослі, ми вже навчилися «брати себе в руки». Говоримо собі, що все добре, пригадуємо різні народні приказки, переборюємо... Більш складний випадок – розрив близьких відносин, втрата улюбленої роботи, обірвані значимі соціальні зв’язки… У цьому випадку швидко взяти себе у руки скоріш за все не вдасться. Але ми дорослі, і ми сильні, з дитячого садочка навчені самі справлятися, переборювати, і через деякий час справляємося. І майже не знадобився алкоголь і валеріанка. Життя здається знов налагоджується. І тут починається грип, довгий такий, із соплями, з високою температурою, ломотою в тілі, і вийти із цього стану складно. І все логічно, інфекція по місту «ходить», «півміста» теж хворіють. Інфекцію ніхто не відміняв, вона є. Але психічне, як і фізичне, навантаження виснажує ресурси нашого організму, імунної системи, і соплі , як символічні невиплакані сльози за невідгорьованими  втратами, ллються з нас струмками.
Ще варіант, коли життя наповнене «феєрверками», бурхливими подіями, і все прекрасно, здається, потрібно «додати ще», поки щастить. Але в якийсь момент трапляється заминка, не щастить, тіло «підводить». Наприклад, ламаються руки, ноги, починають боліти суглоби, «скручує» спину - тіло «каже стоп!». І ось ми засмучені відправляємося на диван,  відновлювати фізичні та психічні ресурси.
Хочеться зазначити, що вміння «взяти себе в руки» і енергійно діяти, використовуючи шанс, дуже важлива складова сучасного життя дорослої людини. Складність у тому, що героїчне вистоювання і боротьба потім можуть дорого коштувати.
      Що мені здається важливим у цій ситуації, так це наша здатність помітити перенавантаження.
      Чи даємо ми собі час на відновлення?
      Чи є поряд людина, яка може зрозуміти і розділити наші почуття?
     У таких умовах у нас є можливість прожити наші сильні почуття, трансформувати їх у досвід, на який буде можливість спиратися в подальшому житті. Інакше переживання можуть ще довго залишатися в середині, виснажуючи і травмуючи нас, проявляючись у вигляді різних симптомів, головних болей, почуття втоми тощо.
Дякую, що дочитали до кінця. Бережіть себе і приходьте на терапію!
                                                                                                                    Вікторія Сахнєнко, психолог