статтi
Тіло чує глибше, ніж розум. Що таке "ембодімент"?
“Для того, аби відокремлювати себе від зовнішнього світу та інших людей, ми повинні мати свої межі, розуміти де вже закінчується «Я» і починається зовнішній, навколишній світ. Маючи ці кордони, ми відчуваємо безпеку і впевненість у собі. Не відчуваючи таких меж, тривога та страх супроводжують нас і зупиняють від дій, - ділиться досвідом Олена, учасниця тренінгу «Тілесний інтелект для ненасильницької взаємодії». - Такими межами є власне тіло, і хоча воно є у кожного, більша половина з нас далекі від нього. До участі в тренінгу, я також не розуміла як навчитися слухати своє тіло, але вже четвертий місяць я вчусь чути його та взаємодіяти."

Деякі люди усвідомлюють, що в тілі схована велика сила, але не знають, де знайти ключ до скарбниці. Як налагодити відносини з тілом, аби правильно і швидко приймати рішення, рухатися уперед, а не застрягти на місці, як віз із відомої байки. Саме тому темам тілесного інтелекту (тілесної усвідомленості) і ненасильницькому спілкуванні багато уваги приділяє проект “Зміцнення соціальної згуртованості” Благодійного фонду “Карітас Одеса УГКЦ”. Цьогоріч проведено два тренінги із тілесного інтелекту: наприкінці липня та початку серпня, і планується наступний в кінці грудня - початку січня.

Що ж таке “тілесний інтелект”? Тілесний інтелект (ембодімент) - це підхід, який ґрунтується на тому, що наші психіка, ментальність та тіло пов'язані і створюють єдину взаємовпливаючу систему. Що наш суб'єктивний спосіб бути в тілі впливає на наше самопочуття та поведінку. Що тіло - це суб'єкт, а не об'єкт.

«В рамках тренінгів ми приділили увагу тілесній усвідомленості, побачили, як проявляються наші стресові відгуки та автоматичні реакції, як вони впливають на наші вибори, поведінку, комунікацію. Практикували навички тілесної регуляції, які дозволяють нам діяти більш усвідомлено, мирно та ефективно. Розглядали різні контексти комунікації та шукали відповідні варіанти тілесного стану для кожного, - розповідає тренерка, ембодімент-фасилітаторка Катерина Попкова. - Адже як ми ходимо, стоїмо та сидимо, впливає на те, як ми думаємо, що відчуваємо, як діємо. І ми можемо навчитися цим керувати.»

Поза, рух, дихання, внутрішній стан визначають як ми сприймаємо світ, що думаємо, як діємо, як ставимося до себе та інших, яким ресурсом для впливу на ситуацію ми володіємо.

Прислухаючись до свого тіла та працюючи з ним, поступово повертається природна пластичність тіла, що веде до підвищення рівня пластичності інтелекту зокрема і свідомості в цілому. Рухи стають красивими, плавними, точними, що потужно впливає на психіку, допомагаючи відкривати її нові можливості. З'являється можливість використовувати тілесні відчуття і їх зміни для діагностики своїх внутрішніх станів, недоступних для буденної свідомості, в режимі «тут-і-тепер», без втрат часу, сил і уваги. Крім того, з'являється здатність більше розуміти і зовнішній простір. Часто відбувається спочатку ефективна точна дія, а вже потім інтелектуальна обробка події, яка відбулась.

Звичайно, коли є контакт з тілом, коли є звичка співпраці, можна несподівано для себе рішення просто знайти. Тіло розумне і завжди готове допомогти. Інша справа, що мозок не чує. Будь-які фізичні відчуття - це якесь послання тіла мозку. Якщо воно приємне, то мозок зазвичай просто отримує задоволення. Якщо воно неприємне, то таблетками або дією ми намагаємося скасувати це послання. Не зрозуміти його, а скасувати. А коли є навик розуміння, що тіло каже ось "це". Мало того, якщо потрібно прийняти рішення, то це можна зробити в один крок, в буквальному сенсі, ось зробити крок і зрозуміти, яке рішення потрібно прийняти.

«Зараз моє тіло - це маркер. Воно дає точну відповідь на питання "так / ні, хочу / не хочу". Ось буквально місяць тому призначила зустріч, домовилася про точний час і місце, але мені стало зле. Подзвонила і скасувала зустріч - стало легше. Через декілька днів знову домовилася зустрітися з цією людиною, і знову той самий стан. Хіба це не сигнал? - ділиться враженнями Наталя, учасниця тренінгу. – Якби я не відвідала тренінг з ембодіменту, то, можливо, і не здогадалась, що це сигнал мого тіла на мої дії. А ще через тіло можна виявити, що взагалі-то рішення вже прийнято. Тіло прийняло рішення, а мозок потім з подивом і захопленням це рішення виявляє.»

Кілька рекомендацій від Катерини Попкової, тренерки з ембодіменту:

• Відстежуйте свої відчуття
Спробуйте відстежувати протягом дня, в своїх повсякденних справах і комунікаціях - коли ви перестаєте дихати, коли напружуєте щелепу, живіт, плечі чи кисті, коли спрямовуєте корпус сильно вперед або ж навпаки відводите його назад.

• Змінюйте позу, аби відчути більше стійкості
Пробуйте в такі моменти звернути увагу на опору під вами (як стопи стикаються з підлогою, як стегна спираються на стілець) і встати або сісти так, щоб відчути хоч трохи більше стійкості. Розслабте, на скільки виходить, напруги в щелепі, животі, плечах. Дихайте. Подивіться перед собою, потім в одну та іншу сторону. Відзначте для себе як змінився ваш стан, як тепер ви хочете діяти.

• Тренуйтеся розпізнавати сигнали свого тіла щоденно
У складних стресових ситуаціях вам може бути складно одразу згадати про саморегуляцію. Тому тренуйте навик відстеження і регулювання в простих щоденних ситуаціях.

У цих простих фокусах уваги закладені основи самоспостереження і саморегуляції. Навчившись відстежувати свої тілесні реакції, буде простіше зрозуміти, що з вами відбувається, і простіше зробити щось, що може відрегулювати ваш стан і направити в бажану для вас сторону. Додати собі трохи більше стійкості, розслабити напруги і дихати - це найпростіші дії, які завжди доступні людині.

Тіло чує глибше, ніж розум. Тіло завжди правдиве, чесне і щире. Важливо лише прислухатись до його бажань, співпрацювати з ним, любити, дбати і бути вдячним. Це додає більшої цілісності та узгодженості з собою і відкриває нові можливості для саморегуляції, стресостійкості, розвитку емпатії та ненасильницької взаємодії з іншими.

Тренінги «Тілесний інтелект для ненасильницької взаємодії» організовано в рамках проекту «Зміцнення соціальної згуртованості» Благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ».