статтi
Тренінг ІТГ: 12-16 квітня, Одеса (тренер Сімон Гройтер –Швейцарія)
Інтегративна терапія громад (ІТГ) є різновидом соціального діалогу, що розвивається з 1987 року бразильським психіатром  і антропологом професором Адальберто Баррето. У Бразилії це називається Terapia Comunitaria Integrativa  - об'єднуюча терапія спільнот (ОТС). Спочатку вона була призначена для великих груп бідних людей, що живуть у фавелах (нетрях) Бразилії. Сьогодні ОТС отримала статус офіційно визнаної форми  лікування в Бразилії  і підтримується державою. Більш 15000 груп фасилітаторів були навчені, ставши відтепер  інтегративною частиною системи охорони здоров'я населення. Вона також  існує в Аргентині, Чилі, Еквадорі, Іспанії, Португалії, Франції, Німеччині, Швейцарії, Таджикистані, набувши певних особливостей в кожній із країн.  В Україні ж поки що робляться лише перші кроки.

ОТС можна застосовувати  в будь-якому контексті та в будь-якій груповій розкладці для долання різних особистих чи соціальних проблем, конфліктів  і загоєння травм. Вона грунтується на досвіді, ресурсах і можливостях, наявних у кожної людини, стаючи формою самодопомоги,  яка не вимагає жодної зовнішньої підтримки, крім  сесій взаєморозуміння , взаємної емпатії та взаємної турботи. Участь є доступною будь-якій зацікавленій людині і на безкоштовній основі. Зазвичай проводиться регулярно, наприклад, один раз на тиждень.

Ці зустрічі можуть становити інтерес для всіх, хто прагне нової якості стосунків у громадах,  у повсякденному житті і для цього хотів би оволодіти новими навичками комунікації. Це буде корисно як тим, хто шукає підтримки у вирішенні будь-яких проблем, так  і тим, хто готовий благодійно таку підтримку надавати. Не йдеться про якусь фінансову чи матеріальну допомогу.  У   грецькій мові  слово  therapéia означає, крім іншого, турботу. Змістом ІТГ є обмін досвідом,  своїми переживаннями,  знаннями і розуміння  нових (інших)точок зору.

Спільнота підкреслює самозміцнювальний аспект методу у спільній  об’єднуючій підтримці учасників самими ж учасниками на однаковому рівні. Ніхто не «приставає»,  не повчає, не скеровує  і не командує, але учасники допомагають один одному, відчуваючи спільну відповідальність. У цей спосіб приховані якості розкриваються, примножуються  і посилюються.
Правила  прості і створюють простір для емпатичного слухання, щирої бесіди, емоційно-художнього відгуку або навіть розділеної усіма тиші. Підчас занять немає місця критиці, порадам, рішенням,  висновкам або оцінкам . Найглибша мудрість методу полягає в життєвому досвіді учасників.

Успіх ІТГ вирішальною мірою залежить від фасилітатора, його обізнаності з методикою і його  необхідних навичок.
ТРЕНЕР – Сімон Гройтер, фасилітатор (Люцерн, Швейцарія).
Мови тренінгу: українська, російська, англійська.

ДАТА ТРЕНІНГУ: 12–16 квітня,  з 10:00 до 18:00
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: вул. Пушкінська, 8

ТРЕНІНГ БУДЕ КОРИСНИМ:
громадським активістам, волонтерам і соціальним працівникам, педагогам і психологам, робота яких пов’язана з миробудуванням і соціальною згуртованістю громад.

ЦІЛІ ТРЕНІНГУ:
ознайомлення учасників із інтегративною терапією громад як особливим різновидом соціального діалогу (історія, цілі, фази ІТГ);
засвоєння знань та навичок, необхідних для проведення зустрічі інтегративної терапії громад (практичні вправи в групах).

Навчання, каво-паузи, обіди та роздаткові матеріали під час тренінгу здійснюються за рахунок проекту "Зміцнення соціальної згуртованності" Благодійного фонду "Карітас Одеса УГКЦ".

Кількість місць обмежена. Відбір учасників проводиться на конкурсній основі. Група – 20 осіб.
Реєстрація до 29 березня за посиланням: https://goo.gl/forms/KFkW5edFGTHAL1Ok2
Довідки:  050-433-03-77