статтi
Як справити гарне враження на роботодавця по телефону
Дуже часто в оголошеннях про вакансії, розміщених в різних ЗМІ, в якості контактних даних вказується тільки номер телефону. Така форма подачі виключає можливість відправки свого резюме для попереднього ознайомлення. А відсутність фізичної адреси підприємства не дозволяє просто підійти і поцікавитися умовами прийому на роботу.

Вихід один - дзвонити. І від того, яке враження про вас складеться у потенційного роботодавця в перші хвилини розмови, залежить, чи отримаєте ви запрошення на співбесіду, а значить і можливість вашого подальшого працевлаштування. Саме тому не варто відразу ж після прочитання вакансії хапатися за телефон і набирати вказаний в оголошенні номер.

Порядок дій при дзвінку майбутнього роботодавця:
• Для початку зберіться з думками і запишіть ваші запитання. Навіть якщо вони елементарні і стосуються тільки графіка роботи, обов'язків і оплати праці, хвилюючись при розмові, ви можете забути про те, що їх потрібно задати. Підготуйте також питання, що стосуються роду діяльності підприємства, якщо інформація про це не вказана в оголошенні. Ручку далеко не прибирайте, під час розмови вона вам ще знадобиться.
• Підготуйте невелику презентацію про себе. Досить буде 3-4 пропозицій про те, де ви вже працювали і чого очікуєте від майбутнього місця роботи.
• Подивіться на годинник. Дуже часто, телефонуючи, ми не замислюємося над тим, наскільки він доречний за часом. Якщо в оголошенні не зазначено іншого, дзвонити рекомендується з 9:30 до 16:30. Звичайно, робочий день на підприємстві, швидше за все, розпочинається раніше і завершується пізніше. Але, по-перше ви не знаєте графік напевно, а по-друге з ранку часто проводяться робочі збори, під кінець робочого дня - підводяться його підсумки. З тієї ж причини не варто дзвонити і в обідній час з 12:00 до 14:00.
• Хвилювання перед відповідальним телефонним дзвінком властиво більшості людей. Якщо ви входите в їх число, проведіть кілька розслаблюючих процедур перед майбутнім розмовою. Випийте склянку води дрібними ковтками, зробіть 5-10 глибоких вдихів і видихів, помасажуйте шию і комірцеву зону.
• Проговорите все фрази, які ви плануєте використовувати в розмові, чітким впевненим тоном. Постарайтеся, щоб ваш голос звучав якомога нижче. Підвищений тембр легко видасть тривожність і невпевненість в собі.
• Наступна порада прозвучить досить дивно, але все ж, рекомендую до нього прислухатися. Присядьте за стіл. Чи не в крісло, і тим більше не розмовляйте з майбутнім роботодавцем лежачи. Звичайно він вас не бачить, але ... Згадайте, як рапортують по телефону військові. Стоячи, як належить за статутом. Тому, навіть просто розмовляючи по телефону, ведіть себе так, як ніби ви вже сидите в офісі.
• Після відповіді на ваш дзвінок не забудьте привітатися і представитися. Якщо в оголошенні було вказано контактна особа, зверніться до співрозмовника по імені. Цілком доречно звернення по типу: «Добрий день, Олена (Олена Вікторівна), мене звати Андрій (Андрій Іванович), я дзвоню Вам по оголошенню про вакансії на посаду ...».
• Поцікавтеся, чи є актуальною ще вакансія. У разі позитивної відповіді розкажіть коротко про себе (не забудьте про підготовленої презентації?) І задайте заздалегідь записані питання. Уважно слухайте відповіді, не перебивайте співрозмовника. Будьте готові і самі відповідати на його питання.
• Будьте чесні з майбутнім роботодавцем. Говоріть тільки правду про наявний у вас освіту і досвід роботи. Якщо вже на етапі телефонних переговорів ви розумієте, що деякі умови роботи вам не підходять, скажіть про це прямо.
• При отриманні запрошення на співбесіду, запишіть призначений час, адреса підприємства, при необхідності уточніть схему проїзду, а також ім'я та посаду людини, який буде його проводити.
• У разі відмови поцікавтеся можливою наявністю інших відповідних для вас вакансій. Можливо, вам зможуть запропонувати більш низьку посаду або роботу в суміжному підрозділі.
• При будь-якому результаті розмови подякуйте співрозмовника за увагу, побажайте вдалого дня. Якщо вам призначили співбесіду, скажіть, що будете раді особистій зустрічі. Фраза «до побачення» - теж обов'язкова частина ділової розмови.

Як бачите, нічого складного і нездійсненного в розмові з майбутнім роботодавцем немає. У вас неодмінно все вийде. Тільки пам'ятайте, що найкращий експромт - це експромт заздалегідь підготовлений.

У наступній статті ми розповімо вам про те, як правильно підготуватися до скайп-інтерв'ю і як вести себе під час інтернет-співбесіди.

Проект «Тривалий економічний підйом для миру» реалізується Благодійнім фондом Caritas Odessa UGCC за підтримки Austrian Development Cooperation. Партнери проекту Caritas Ukraine та Caritas Österreich.