2018-10-29
29 жовтня відбулася зустріч зі співробітниками Інституту релігії та суспільства УКУ.

Спікерами зустрічі стали Ігор Медвідь та Ярослав Кіт.

Ігор Медвідь – керівник проектів та програм Інституту релігії та суспільства УКУ, стар. наук. співробітник Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка. Канд. істор. наук (тема дисертації «Характер та еволюція релігійних поглядів Івана Франка: на прикладі ставлення до Греко-Католицької Церкви»). Учасник або організатор багатьох інших проектів, присвячених проблемам міжрелігійних та міжнаціональних конфліктів, примирення та діалогів (2009-2018), зокрема співорганізатор Літньої школи «Соціальна думка митрополита Андрея Шептицького» (2012-2018).

Ярослав Кіт – Д-р філософії, наук. працівник Інституту релігії та суспільства УКУ, викладач кафедри класичних, візантійських та середньовічних студій УКУ. Координатор Літньої школи ІРС УКУ «Соціальна думка Митрополита Андрея Шептицького». Учасник проектів Фонду Конрада Аденауeра, Міжнародного Вишеградського фонду, UNESCO, Польської Академії Наук. Експерт міжнародної аналітичної групи Фонду «Amicus Europae» Александра Кваснєвського (2012-2017). Засновник інтернет-видання «Українська освіта».

В рамках програми були оговорені наступні теми:

• Лекція «Митрополит Андрей Шептицький та Іван Франко: виклики діалогу Церкви та світської інтелігенції». Їх обох називають українськими Мойсеями, але чи могли два харизматичних суспільні лідери з протилежних таборів досягнути порозуміння?

Що подарував відомий поет церковному архієрею?

Як відреагував митрополит Шептицький на заклики заборонити вшанування Івана Франка в 1920-1930-их рр.? На ці та інші питання спробує відповісти історик Ігор Медвідь.

• Презентація проектів Інституту релігії та суспільства УКУ. Зокрема, Ви дізнаєтеся про літню школу «Соціальна думка митрополита Андрея Шептицького», в якій щороку беруть участь люди зі всіх регіонів України та сусідніх держав. Що передбачає формат літньої школи? І чому варто на неї податися. Про це розкажуть працівники Інституту релігії та суспільства Українського католицького університету Ярослав Кіт та Ігор Медвідь.